Till innehållet

Elda trädgårdsavfall

Eldning av trädgårdsavfall och ris

Mindre mängder trädgårdsavfall får eldas om röken inte stör omgivningen. När du eldar måste du ta hänsyn till dina grannar – elda inte fuktigt trädgårdsavfall och elda när det blåser åt rätt håll. Bästa sättet att ta hand om sitt trädgårdsavfall är i första hand att kompostera sitt trädgårdsavfall eller ta det till återvinningscentralen där de tar hand om trädgårdsavfallet på ett hållbart sätt. Du kan också beställa ett abonnemang för ditt trädgårdsavfall av Kristinehamns kommun.
Stora mängder ris och annat avfall som exempelvis kan uppstå vid yrkesmässig verksamhet räknas inte till trädgårdsavfall som du får elda.

Eldning av invasiva arter

Vi avråder i de flesta fall från eldning av trädgårds - och parkavfall som innehåller invasiva främmande arter, men det kan finnas fall då det är en lämplig hantering. Du är alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning.

Så här kan ni göra i stället:

Lägg växt- och trädgårdsavfall i plastpåsar eller plastsäckar och förslut noga. Om det är små mängder, 1-2 påsar, kan du kasta det i restavfallet hemma. Större mängder ska slängas på avsedd plats på Strandmossens återvinningscentral. Tänk på att packa in växterna ordentligt, gärna i dubbla soppåsar som du knyter ihop väl.

Eldningsförbud

Vissa tider under året är det eldningsförbud, kontrollera det med Räddningstjänsten. På deras webbplats får du också tips och råd om säkerhet vid eldning.

Valborgsmässoeldar/ majbrasor

I Kristinehamns kommun är det tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall, vilket också gäller för majbrasor. Tänk på att för majbrasan gäller samma regler som för övrig eldning. Brasan får endast innehålla kvistar, ris, grenar och liknande trädgårdsavfall. Byggavfall och övrigt avfall ska lämnas till en av kommunens återvinningscentraler.

Om du ska anordna en majbrasa som är öppen för allmänheten kan det eventuell behövas ett polistillstånd om det anses vara en allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Detta ansöker du om hos polisen.

Var rädd om igelkotten

Vid eldning av ris- och lövhögar, se till att ingen övervintrande igelkott ligger gömd. Flytta högen först eller lyft upp och kika. Ju längre riset legat på samma ställe, desto större är risken att igelkottarna ligger kvar.

Kontaktuppgifter

Vatten & Avfall - Telefontid 9.30-12.00 Måndag-fredag
vattenavfall@kristinehamn.se

0550-880 00

Miljö- och hälsoskydd - miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen
miljo@kristinehamn.se

0550-880 00

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".