Till innehållet

Informationsgalge avfallskärl

Vi har börjat använda informationsgalgar i vårt avfallsarbete. Syftet är att tillgängliggöra information till dig som invånare och att skapa en enklare kontakt med dig som fastighetsägare. På denna sida hittar du information och förklaringar på den information som galgen innehåller. Självklart är du alltid välkommen att kontakta oss.  

I arbetet med att utveckla kommunens avfallshämtning och kontakt med dig som fastighetsägare kan vi ibland behöva informera dig förbättringsåtgärder för att hämtningen ska bli så smidig och snabb som möjligt för dig som kund, men vi passar också på att ge beröm där vi ser att det funkar extra fint! Nedan förklarar vi mer utförligt vilka olika typer av händelser som vi ibland kan  behöva informera dig om.  

Frågor och svar

Alla invånare måste följa lagen om att sortera sitt avfall. Därför är det viktigt att du får information om ditt avfall är felsorterat, så att du enkelt kan åtgärda det framöver. Felsortering under en längre tid kan  innebära en extra avgift för dig som fastighetsägare.

Felsortering kan handla om att fel typ av avfall hamnat i fel kärl, exempelvis metall i ditt restavfall. Det kan också handla om att de bruna påsarna inte används för att släng matavfallet i det bruna kärlet. 

Vi skickar också ett extra informationsbrev till dig som felsorterat eftersom felsorterat kan leda till en högre avgift för dig.

Här kan du läsa mer om vilket typ av avfall som klassas som restavfall respektive matavfall.

...det var svårt för oss att komma fram.

Ibland kan det hända att olika typer av hinder gör att vi har svårt eller inte alls kan tömma ditt avfall. Vanliga typer av hinder är att ett fordon blockerar sopbilens väg fram till kärlen, att fästanordningen omöjliggör tömning eller att dåligt väglag i form av halka utgör ett hinder. Mindre vanliga typer av hinder kan vara överhängande vegetation eller svårigheter att dra fram kärlet till sopbilen. 

Som fastighetsägare kan du under vintersäsong underlätta för oss genom att bland annat skotta och sanda vid dina kärl. Under sommarsäsongen ber vi dig i stället att ta bort högt gräs och annan växtlighet runt kärlen. 

...hela eller delar av innehållet i ditt kärl satt fast.

Ibland kan hela eller delar av ditt avfall fastna i de kärl som finns utplacerade hos dig som fastighetsägare. Matavfall som är fuktigt kan speciellt påverkas. Det kan hända att avfallet fryser fast vid minusgrader eller att avfallet fastnar i varandra i kärlet vid varmare temperaturer. Kärlet blir då inte ordentligt tömt när sopbilen vänder kärlet upp och ner i sopbilen. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att avfallet kan tömmas. 

För att förhindra att avfall fastnar i dina kärl kan du som fastighetsägare låta ditt avfall rinna av innan du slänger det i kärlet. Ett tips kan också vara att använda dubbla påsar vid extra blött avfall. Under sommarsäsongen kan det också vara en fördel om du som fastighetsägare håller dina kärl rena och fräscha. 

Skulle det finnas avfall som sitter fast kvar i kärlet efter tömning räknas detta inte som missad tömning. Sopbilschaufförerna brukar skaka kärlet lite extra när det är kallt eller om det verkar som att avfallet sitter fast i kärlet men på grund av arbetsmiljöskäl och Kristinehamn kommuns renhållningsföreskrifter får de inte hacka loss påsarna eller rota bland avfallet.  

...kärlet var felplacerat vid hämtning, vi har placerat kärlet där det ska stå vid hämtdag.

Inför tömning ska kärlet stå väl synligt vid tomtgränsen eller i anslutning till hämtningsvägen. Mellan tömningsdagarna kan du som fastighetsägare välja själv var du placerar dina kärl, kom bara ihåg att dra fram kärlen till tömningsdag. 

Ibland kan det hända att något av dina kärl går sönder vid tömning eller väderlek. I de fall som vår personal har uppmärksammat detta hänger vi ut galgen för att informera dig om att vi har anmält skadan och att åtgärd kommer att ske inom kort. 

 

 

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".