Till innehållet

Bli energismart

Visste du att för varje grad över 20 grader som du sänker inomhustemperaturen minskar du din uppvärmningskostnad med fem procent? Det finns mycket du kan göra för att leva ett energismart liv. Här får du lite tips på vad du kan göra.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning av en expert? Kontakta våra energirådgivare, se kontaktuppgifter nederst på sidan. 

Smarta spartips

Lågenergi- och ledlampor är fem gånger effektivare än glödlampor och håller dessutom 8-25 gånger längre. Tänk på att halogenlampor med transformatorer kan dra mycket ström även när lampan är släckt.

Golvvärme ökar komforten i huset men kan även öka uppvärmningskostnaden om den installeras i äldre hus. Om golvvärme installeras i golv mot mark eller i källaren bör det vara minst 30 centimeters isolering mot marken.

Kyl och frys är bland de mest energikrävande apparaterna i ditt hem. Kolla vilken energiklass produkten har - det kan löna sig att välja energisnåla, lite dyrare modeller. Ställ in rätt temperatur i kylen (cirka plus 5 grader) och frysen (minus 18 grader) och dammsug baksidan regelbundet för att hålla elanvändningen på en låg nivå.

En traditionell spisplatta använder upp till tre gånger mer el än en vattenkokare för att värma vatten. Tänk också på att en kastrull utan lock behöver tre gånger mer el jämfört med en kastrull med locket på vid kokning.

Om du ska använda diskmaskinen räcker det oftast med att skölja disken i kallt vatten innan du ställer in i maskinen. Om du inte har diskmaskin ska du fylla upp diskhon med vatten för att spara på energin.

Ta för vana att alltid lasta tvättmaskinen full innan du trycker på start. Tänk också efter hur varmt och länge du behöver köra tvätten. Tvätt som inte är så smutsig blir ofta ren vid 40 grader utan förtvätt. Låt även tvätten hängtorka så slipper du energiåtgången från torktumlaren eller torkskåpet. Vill du ändå torktumla eller torka i torkskåp, använd högt centrifugeringsvarv redan i tvättmaskinen så minskar torktiden och energiåtgången.

En tio minuter lång dusch om dagen kostar upp till 2000 kronor per år. Med ett snålspolande duschmunstycke kan du halvera vattenanvändningen och komma ner i kostnad.

Passa på att kolla över så att alla kranar är täta när du ändå använder kranen eller duschen. Att byta packningar kan spara massor av energi.

Tv, dator, batteriladdare och andra apparater som står i viloläge (standby) använder el helt i onödan. Denna tomgångsförbrukning är en onödig kostnad. Använd grenuttag med strömbrytare som du stänger av när du inte använder apparaterna.

Kan du komma överens med dig själv om att inte ta bilen när du färdas kortare sträckor? Det är ett enkelt sätt att både minska din klimatpåverkan och förbättra din ekonomi. När du väl tar bilen är det bra att köra sparsamt, genom att:

  • Köra på så höga växlar som möjligt för att motorn blir starkare och mindre bränsle förbrukas.
  • Accelerera snabbt så att du kommer upp i en jämn hastighet.
  • Undvika kopplingen, så förbrukar du mindre bränsle.
  • Hoppa över växlar för att komma upp i fart snabbare.
  • Motorbromsa ofta så förbrukar du inget bränsle.
  • Undvika att bromsa och stanna i onödan, planera istället din körning och utnyttja den naturliga rullningen.

Ibland kan det vara svårt att automatiskt se vilken vara som i längden blir billigast. För många produkter ligger den stora kostnaden i energin som går åt till drift, och det kan vara energiförbrukningen och inte inköpspriset som är avgörande om det är produkt A eller B som är bäst.

Räkneformeln är egentligen väldigt enkel:

Energi (kilowatt-timmar, kWh) = Effekt (kilowatt, kW) x Tid (timmar)

Skillnaden mellan en kW och en W, fungerar likadant som skillnaden mellan kg och gram. 1 kW är alltså lika med 1000 W.

Ett exempel:

En 42 tums plasma-tv har enligt specifikationen en effektförbrukning på 345 W (=0,345 kW).

Om tv:n används i genomsnitt tre timmar per dag, 365 dagar om året, så blir energiförbrukningen : 0,345 x 3 x 365 = 378 kW.

378 kWh kanske inte låter så mycket för världen men om man jämför med en lägenhet som normalt kanske har en årlig elförbrukning på 2000 kWh, så blir tv:ns bidrag till att höja elräkningen ganska stor.

Ännu intressantare blir det i ett större perspektiv: vad skulle det innebära om en miljon svenska hushåll har just den typen av tv? Det skulle innebära att 378 000 000 kWh per år går åt till tv-tittande. Det motsvarar den totala årsförbrukningen hos drygt 14 000 eluppvärmda villor.

 

Energimärkning

Ska du köpa ny tv, kyl, tvättmaskin eller luftluftvärmepump? Då kan du ta hjälp av energimärkningen för att välja en energismart produkt. Energimärkningen gör det lätt att jämföra energianvändningen hos olika modeller och fabrikat. Märkningen visar också andra viktiga egenskaper som buller, volym eller kapacitet.

Vad säger märkningen?

Hur ska man då förstå vad som står på energimärkningsetiketten? Den är egentligen ganska enkel att tyda. Genom att ta hjälp av färgskalan kan du alltid se vilken energiklass som är effektivast. Den mörkgröna pilen visar alltid vilken energiklass som är effektivast och den mörkröda visar alltid vilken som är mest energislukande. Däremellan finns olika nyanser av orange, gult och ljusgrönt.

De olika färgnyanserna har också en bokstav knuten till sig. I takt med att det kommer ut nyare effektivare produkter på marknaden uppdateras energimärkningen.

Vill du veta vad energimärkningen på din produkt betyder så kan du läsa mer på Energimyndighetens hemsida.

Kontaktuppgifter

Hanan Othman - energi- och klimatrådgivare
hanan.othman@storfors.se

0550-651 74

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".