Till innehållet

Kommande utställningar

Stipendiat 2025 

22 februari – 27 april 2025 

Årets stipendiat är Malin Uhlén som visar utställningen Splittrad.

Läs mer här.

 

Sommarutställning: Sven Fristedt - mästare i mönster 

17 maj – 7 september 2025 

Sven Fristedt är en av vår tids mest produktiva och uppskattade svenska textilformgivare. Under flera decennier har han formgivit mönster för bland andra Borås Wäfveri AB och IKEA, men även till flera av Katja of Swedens kollektioner. Svens formspråk väcker igenkänning hos många. Hans originella och karaktäristiska mönster har prytt gardiner, soffor, dukar och påslakan i åtskilliga hem.

Under den svenska tekoindustrins storhetstid på 1960-, 70- och 80-talen exporterades tyger med Sven Fristedts mönster över hela världen. Idag har intresset ökat för retrotyger och de industriellt tillverkade tygerna har blivit ett modernt textilt kulturarv.

Vardagsdesign är en viktig del av människors liv. Utställningen belyser formgivarens centrala roll i utformningen av våra vardagsprodukter och berättar om den svenska tekoindustrin. Den är byggd för att kunna vandra vidare till fler museer, så att formintresserade i andra delar av landet kan få en chans att ta del av den.

Sven Fristedt - Mästare i mönster är en vandringsutställning från Kulturen i Lund.

 

Ethel Halvarsson – textilkonstnär 

17 maj – 7 september 2025

Klubben, Kvadraten 

Ethel Halvarsson, målare och textilkonstnär, känd som Ethel Halvar-Andersson, föddes 1917 i Kristinehamn. Hon utbildade sig vid Högre konstindustriella skolan (Konstfack) 1934 – 1939 och är representerad i Värmlands museums och Nordiska museets samlingar. Ethel Halvarsson kom under sin karriär att skapa mer än tusen unika mönster som bl a sågs i mattor, möbeltyger och interiörtextil. Hennes huvudområde var kyrkliga textilier, och här märks kormattor i kyrkorna i Alster, Ölme, Norra Ny och Kristinehamn samt en bonad för koret i Boda kyrka. Familjen var engagerad i Missionskyrkan under Ethels uppväxt, och det var där hon tillägnade sig den bibelkunskap som hon använde i sitt skapande av kyrkliga textilier. I tidig ålder sydde Ethel dockkläder och sa sig vilja bli sömmerska, att teckna och måla kunde sysselsätta henne långa stunder. Efter sin utbildning anställdes Ethel 1939 på Hemslöjden i Jönköping. Det var kristid och ransonering och därför svårt att få fram garner. Istället experimenterade hon med nya, hårda konstfibermaterial parallellt med att hon åtog sig uppdrag för mönsterritning för såväl kyrkliga som profana mattor. 1942 slutade hon i Jönköping, gifte sig med Gunnar Andersson, flyttade hem till Kristinehamn och fick sonen Lars och senare dottern Elisabeth. 1943 började Ethel arbeta på Värmlands hemslöjd. Hon ägnade sig åt mönsterritning, och hennes skisser blev snabbt uppvävda och sålda. Vid hemslöjdens utställningar fick Ethels kompositioner fin uppmärksamhet i pressen. 1955 öppnade hon en egen ateljé dit hon tog med sig två vävare från hemslöjden. 

För kommunhuset i Skoghall utförde hon 1954 en gobeläng som illustrerande ortens industri och samhällsliv. I Säffle stadshus utformade hon inredningen 1954 tillsammans med arkitekt Nils Einar Eriksson. 1955 utförde hon bildväven Filurius, som speglar gårdfarihandlaren Anders G. Andersson liv. Den är hela 11 kvm stor och är permanent uppsatt i Rämmens Bygdegård. 

1977 stängde Ethel Halvarsson sin ateljé och pensionerade sig, men den konstnärliga gärningen fortsatte. Till Närhetens kyrka i Kil komponerade och vävde Ethel en textil altartavla, vilket är ovanligt. Den sista skissen Ethel producerade var till en kormatta till Mikaelikyrkan i Arvika 2003. 

Ethel Halvarsson gick ur tiden 2011.

 

Marie Hettwer - Blunda

4 oktober 2025 – 11 januari 2026

 

Anna Odell

31 januari – 26 april 2026

 

Stipendiat 2026

31 januari – 26 april 2026