Stegen
Stegen är till för dig som bor i Kristinehamns kommun och befinner dig i en situation där ett samordnat stöd från flera myndigheter behövs för att du ska klara av att försörja dig själv. En förutsättning för att delta är att du är motiverad att komma ut i, eller återgå till, arbete eller studier.
Stegen Kristinehamn samverkar med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Värmland och Kristinehamns kommun. Det innebär att vi kan samordna resurser och samarbete effektivt mellan myndigheterna.
Hur fungerar Stegen?
För att ge dig rätt stöd som ökar din arbetsförmåga kartlägger vi först dina förutsättningar för arbete eller studier. Det gör vi för att det är dina styrkor, behov och mål som avgör vilka av Stegens aktiviteter du deltar i sedan.
Vi skapar en plan på hur du steg för steg kan nå dina delmål och mål, och följer regelbundet upp din utveckling tillsammans med dig och berörda myndigheter. Vid uppföljningarna som sker minst var tredje månad går vi igenom vilka steg som du har tagit mot dina mål. Det är dessa framsteg som avgör hur länge du fortsätter i Stegen.
Exempel på aktiviteter som du kan få genomföra
- Hälso- och friskvårdsaktiviteter
- Vägledning
- Jobbcoaching
- Studiebesök hos arbetsgivare
- Bedömning av arbetsterapeut i både konstruerad och verklig arbetsmiljö
- Arbetsträning
- Arbetsträning i grupp med stöd av Stegens samordnare i programmet "Samspelet på arbetsplatsen".
Hur ansöker jag till Stegen?
En ansökan om att delta i Stegen kan endast lämnas in efter att ett möte om en samordnad individuell plan (SAMSIP) har hållits. Kontakta din handläggare eller behandlare på antingen Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Värmland eller Kristinehamns kommun för att sedan tillsamans kontakta Stegen.
Det behöver finnas ett behov av en samordnad arbetslivsinriktad rehabilitering från flera myndigheter för att Stegens ska kunna stötta dig. Om det inte finns ett sådant behov finns det annan hjälp du kan få. Läs mer på sidan Stöd och coachning mot egen försörjning.
Samordnad arbetslivsinriktad rehabilitering
Samordnad arbetslivsinriktad rehabilitering betyder att flera aktörer samarbetar för att hjälpa en person att börja arbeta eller studera igen. Det kan vara arbetsgivare, vården, myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunen. Målet är att ge ett stöd som passar personens behov. Insatserna kan till exempel vara arbetsträning, hjälp med att hitta ett jobb eller anpassningar på arbetsplatsen. Genom att arbeta tillsammans ser de till att stödet blir effektivt och samlat.
SAMSIP
SAMSIP betyder samordnad individuell plan. Det är en plan som används när en person behöver stöd från flera myndigheter för att komma tillbaka till arbete eller studier. Syftet med planen är dels att tydliggöra vilket ansvar myndigheterna har och vilket ansvar och personen som behöver stöd har, dels att skapa en helhetssyn av personens behov av stöd.