Personlig assistans
Om du har en omfattande funktionsnedsättning och är under 65 år kan du ha rätt till personlig assistans. Personlig assistans är ett personligt utformat stöd som ges av ett begränsat antal personer. Du kan till exempel få hjälp med att sköta din hygien, klä på dig, äta, förflytta dig, kommunicera med andra, göra inköp och utöva fritidsaktiviteter.
Du kan läsa mer om personlig assistans på Försäkringskassans hemsida
Hur ansöker jag om personlig assistans?
Kommunen ansvar för beslut och assistanskostnader för hjälp med grundläggande behov, som är under 20 timmar per vecka. Grundläggande behov är till exempel personlig hygien, mat, av- och påklädning.
Ansökan kan göras muntligt eller skriftligt.
Ansök om personlig assistans hos kommunen
Om dina grundläggande behov är mer än 20 timmar per vecka är det istället Försäkringskassan som har ansvaret.
Ansök om personlig assistans hos Försäkringskassan.
Val av assistansanordnare
Du som har blivit beviljad personlig assistans kan välja själv vem som ska utföra assistansen. Det kan vara kommunens anordnare, ett privat företag eller ett kooperativ. Det finns också möjlighet att själv vara arbetsgivare för sina assistenter. Ett avtal skrivs mellan dig och din assistansanordnare kring utformning, schemaläggning och genomförande. Assistansanordnaren svarar då för det praktiska kring anställning, löneutbetalning, personal och administration.
Privata företag och kooperativ hittar du genom att söka på personliga assistenter eller assistansutförare i Inspektionen för vård och omsorgs register.
Kristinehamns kommun som anordnare av din personliga assistans
Vår verksamhet ska vara grundad på respekt för din självbestämmanderätt och integritet. I största möjliga utsträckning ges du inflytande och medbestämmande över din personliga assistans. Vi planerar din assistans tillsammans med dig och tar ansvar för att du får den hjälp du blivit beviljas. Den personliga assistansen ska ge dig möjlighet att öka din livskvalitet och ta del av vad samhället har att erbjuda.
Det här gäller om du väljer Kristinehamns kommun som assistansanordnare
För att vi ska kunna agera som assistansanordnare behöver du ha fått beslut om personlig assistans enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) från kommunens LSS-handläggare, eller assistansersättning från Försäkringskassan.
För att vi ska kunna genomföra beslutet behöver vi Försäkringskassans utredning och beslut.
När du väljer Kristinehamns kommun som assistansanordnare, överlämnar du hela ansvaret för att vara arbetsgivare till oss. Det innebär att vi ansvarar för:
- Rekrytering och anställning av assistenter
- Schemaläggning
- Arbetsledning
- Lönesättning
- Arbetsmiljö
- Semester och andra ledigheter
- Arbetsplatsmöten
- Fortbildning
- Uppsägning.
Gemensamt ansvar att skapa bra arbetsvillkor
Det är viktigt att vi förtydligar vårt ansvar mot varandra och att vi klargör dina behov och förväntningar. Ömsesidig respekt mellan dig och dina assistenter är avgörande för en bra arbetsmiljö och för att assistansen ska fungera bra.
En personlig assistent är ett yrke där assistenten arbetar nära dig. Det är viktigt att ni skiljer på yrkesrollen och den privata rollen, och att ni respekterar tider för arbete och fritid.
Schemat för assistenterna görs utifrån de timmar du har beviljats och följer Arbetstidslagen. Det är viktigt att du respekterar assistentens arbetsschema och fritid. Övertid får bara göras i undantagsfall och beviljas samt meddelas av enhetschef.
När Kristinehamns kommun anställer personal följer vi lagar som arbetsmiljölagen, arbetstidslagen, semesterlagen, sekretesslagen och diskrimineringslagarna.
Personliga assistenter ska delta i regelbundna arbetsplatsmöten, utbildningar, handledning och medarbetarsamtal.
Du ansvarar för att ha material för din personliga hygien och annat som du behöver hjälp med. Kommunen ansvarar för att assistenterna får arbetskläder, handskar, handsprit, förkläden och andra hygienartiklar som behövs för att följa hygienföreskrifter.
Kommunen har arbetsmiljöansvaret för de personliga assistenter som är anställda hos dig. När du väljer kommunen som assistansanordnare genomför enhetschefen en riskbedömning tillsammans med dig och assistenterna. Riskbedömningen omfattar såväl fysisk som psykosocial arbetsmiljö på den arbetsplats där assistansen vanligtvis utförs. Riskbedömning av arbetsmiljön omfattar även miljöer/situationer där du tillfälligtvis vistas ex. sommarstuga, ridhus. Uppföljning sker en gång per år eller vid förändringar.
Det kan krävas anpassningar i den fysiska miljön i form av exempelvis hjälpmedel, ommöblering och plats för andra arbetsverktyg så som skyddsutrustning, dator och arbetstelefon.
Om du eller dina anhöriga röker, använder alkohol eller droger upprättas en handlingsplan utifrån arbetsmiljölagen om hur det skall hanteras. Hot och våld, sexuella trakasserier eller diskriminering av personal är exempel på situationer där kommunen som arbetsgivare är skyldig att ingripa.
Vapeninnehav ska meddelas till kommunen.
Kristinehamns kommun genomför assistansen enligt ditt beslut. Den personliga assistansen är för dig som har rätt till assistans, inte för andra personer som bor tillsammans med dig.
Enligt lagen ska makar och sambo hjälpa varandra med det gemensamma hushållet och tillgodose varandras personliga behov. Det betyder att när en person har rätt till personlig assistans, ska inte assistenten ta över den andra personens ansvar för hushållet. Samma gäller för par som bor tillsammans, har partnerskap eller för en person med funktionsnedsättning som bor med vuxna barn.
Semester och andra resor ska genomföras inom ramen för de beviljade assistanstimmarna.
När du planerar en resa, ska du meddela ansvarig enhetschef vad resan och boendet kostar för assistenten/assistenterna, samt andra kostnader. Kortare resor ska meddelas minst fyra veckor innan avresa. Om du planerar att vara borta länge behöver du informera oss sex månader innan avresa. Du kan ansöka om fler timmar från LSS-handläggaren minst sex månader innan avresan.
Du ska i första hand använda kollektivtrafik eller särskild kollektivtrafik som färdtjänst eller riksfärdtjänst för transporter.
Assistenten får inte köra egen bil som jobb.
Om du använder din egen bil för transport eller om assistenten kör bilen, gäller dessa regler:
- Bilen ska ha lagstadgad trafikförsäkring.
- Bilen ska vara besiktigad, skattad och i trafiksäkert skick.
- Föraren ska ha giltigt körkort.
- Du som har assistans ansvarar för eventuella kostnader om bilen skadas, inklusive självrisken.
- Om någon blir skadad i bilen, betalar trafikförsäkringen för skadorna, oavsett vem som kör bilen eller orsakar skadan.
Du ansvarar själv för skötseln av dina husdjur. Viktigt är att husdjuren inte visar aggressivitet mot personal eftersom vi har arbetsmiljöansvaret hos dig.
Du måste i förväg och enligt avtal meddela Kristinehamns kommun om du planerar att göra ett avbrott i assistansen. Om du behöver mer hjälp än vanligt, kan du ansöka om tillfälligt eller varaktigt utökat behov av assistans. Om du har beslut enligt LSS ska du ansöka om det till kommunen.
Om du har beslut enligt SFB (Socialförsäkringsbalken) ska du ansöka om varaktigt utökat behov av assistans till Försäkringskassan.
Om du behöver sjukhusvård måste du kontakta Försäkringskassan för att få godkännande för att din assistent ska få följa med och hjälpa dig på sjukhuset. Det är du eller din företrädare som gör denna kontakt och sedan delger enhetschefen det skriftliga beslutet från Försäkringskassan.
Enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) ska all hantering och genomförande av beslut om insatser dokumenteras. I Kristinehamns kommun görs detta i ett datasystem. Dokumentationen ska visa beslut och åtgärder som görs, samt viktiga händelser och omständigheter.
Enhetschefen och de personliga assistenterna har ansvar för dokumentationen. Du som har rätt till assistans kan få kopior på dokumenten om du vill. Alla handlingar som rör dina personliga uppgifter ska förvaras så att ingen obehörig kan läsa dem.
Du som har rätt till assistans och eventuellt en företrädare ska tillsammans med assistenterna skapa en genomförandeplan. Denna plan baseras på beslutet om assistansersättning och beskriver hur din assistans ska vara.
Genomförandeplanen ska uppdateras om dina behov förändras, eller minst var sjätte månad.
Genomförandeplanen hjälper assistenten att göra sitt jobb. Assistenten ska följa både planen och instruktioner från till exempel sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.
Väsentliga förändringar gällande behovet av assistans ska meddelas enhetschef. Detta meddelar vi sedan till Försäkringskassan och/eller LSS-handläggarna.
Information om önskemål att avstå assistans ska alltid meddelas till enhetschef så att rätt uppgifter om förbrukad assistanstid kan meddelas till Försäkringskassan.
Dator och internetuppkoppling
Vi utgår från digital dokumentation. Detta innebär att kommunen står för införskaffande av dator och tillbehör. Du som assistansberättigad står för driften samt internet. Finns inte internet inkopplat går kommunen in med annan teknik som behövs.
När du fått beslut om personlig assistans och valt Kristinehamns kommun som assistansanordnare, börjar vi rekrytera assistenter utifrån de behov som framkommit i beslutet. Om du har specifika önskemål om en viss person, kan du säga till, men det är kommunen som avgör vem som passar bäst för jobbet och hur anställningen ska se ut.
Om du tycker att den personliga assistenten inte gör sitt jobb enligt planen, ska du kontakta enhetschefen. Enhetschefen kommer att undersöka händelsen. Om assistenten har gjort något allvarligt fel, som att inte följa planen, trakassera dig eller begått ett brott, kan det leda till uppsägning. Det är kommunen som bestämmer om det finns skäl för uppsägning eller inte.
Kristinehamns kommun har svårt att hela tiden rekrytera nya assistenter. Om du vid flera tillfällen utan bra anledning tackar nej till hjälp, måste vi informera LSS-handläggaren eller Försäkringskassan. De kan då se över om du fortfarande behöver assistans. Du kan också välja en annan assistansanordnare eller vara arbetsgivare för dina assistenter själv.
Kristinehamns kommun ansvarar för vikarietillsättning. Om du som assistansberättigad tackar nej till av kommunen utsedd lämplig personal vid dessa tillfällen, tackar du också nej till assistans.
Enligt offentlighets- och sekretesslagen har kommunens personal tystnadsplikt om dig och dina förhållanden. Sekretesslagen omfattar både muntliga och skriftliga uppgifter. Tystnadsplikten gäller även efter avslutad anställning som personlig assistent.
Om du har personlig assistans enligt LSS tar kommunen inte ut någon avgift, eftersom kommunen betalar för hela assistansen. Däremot kan insatser enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) eller Socialtjänstlagen (SoL) kosta pengar, även när dina assistenter utför insatserna.
Om du har personlig assistans enligt SFB (Socialförsäkringsbalken) tar Kristinehamns kommun ut en avgift. Avgiften är den assistansersättning som Försäkringskassan har beviljat dig. Du ska fylla i en särskild blankett för att ge oss tillstånd att få assistansersättningen direkt från Försäkringskassan, samt andra nödvändiga blanketter för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag.
I assistansersättningen ingår omkostnader för resor, inträdesavgifter och liknande aktiviteter som du gör tillsammans med dina assistenter, enligt beslut och genomförandeplanen. Du står själv för egna kostnader, som till exempel för aktiviteter eller telefon.Vi står för assistenternas omkostnader. Din telefon kan behövas av assistenterna för att hjälpa dig med kontakter med till exempel hälso- och sjukvården eller kollektivtrafiken.
Om du vill säga upp din personliga assistans hos oss vill vi att du meddelar detta skriftligen till ansvarig enhetschef. Uppsägningstiden är tre månader.
Vi vill ständigt utvecklas och bli bättre, därför är dina åsikter viktiga för oss. Kontakta ansvarig enhetschef eller klicka på länken nedan för att lämna synpunkter eller klagomål.
Kontaktuppgifter
0550-884 00