Till innehållet

Naturvård

2025-03-20
Restaurering av mark till naturbete

Vi har som mål att där förutsättningarna finns restaurera tätortsnära igenväxta åker- och hagmarker. Naturbeten är artrika miljöerna för växter, fjärilar och fåglar.

Syftet med restaureringen är att delvis återskapa hur marken såg ut för inte så länge sedan. Genom att röja sly samt gallra bort en del mindre träd, sätta upp stängel och därefter släppa på betande djur såsom får eller nötkreatur. Förhoppningen är att med djurens hjälp kan naturbetesmarker behålla sin mångfald av växter.

På Åsen kommer får från Karaby Gård att hjälpa till att hålla marken öppen och ljus, dessutom har Kanadensiskt Gullris brett ut sig och förhoppningen är att med betestryck och maskinell putsning begränsa spridningen.


Se röd markering för aktuellt område över naturbete. 

 

2025-02-19
Återvätning av dikad torvmark

Under vecka 9 påbörjas arbetet med att återväta utdikad torvmark inom fastigheten Hybble 1:2. Vi har identifierat ett lämpligt område om cirka tre hektar som tidigare dikats ut, området har därefter också bedömts som lämpligt av Skogsstyrelsen. 

Därefter har ett återvätningsavtal tecknats mellan kommunen och Skogsstyrelsen och myndigheten står för hela projektet med tillstånd, projektering samt utförande. Skogsstyrelsen utbetalar ett fastställt engångsbelopp per hektar till kommunen. Trädens tillväxt minskar något i närområdet men vi får fortsätta bruka omgivande skog.

Syftet med ett återvätningsavtal är att återväta dikad mark permanent och på så sätt minska utsläppen av växthusgaser. Växthusgaserna bildas när torven bryts ner. Vatten hindrar nerbrytning av torv. Genom att plugga dikena och höja grundvattennivån, minskar utsläppen av växthusgaser sammantaget kraftigt på bördiga torvrika marker. Metanutsläppen ökar, men mängden är liten och betydligt mindre klimatpåverkande än koldioxiden från den dikade marken. 

2025-02-18
Föryngringsavverkning Nydala

Vi kommer i närtid att föryngringsavverka två mindre före detta inägor vid Bergsjö 1:141 samt Hedebotten 3:4 som tidigare planterats med gran. I Bergsjö har granarna skador av granbarkborre samt nedsatt vitalitet då granarna växt på blöt mark. Vid Hedebotten avverkas planterad gran och äldre lövträd sparas. Vid bägge fastigheterna kommer vi att plantera björk som ett led i att öka lövandelen i kommunens skogar

2025-02-11
Skötsel av åkerkanter
Hybble

Inom kort kommer kommunen utföra naturvårdshuggning genom gallring och röjning längst åkrarnas diken. Syftet med åtgärden är att dels att röja bort sly som växer i själva diket, dels skapa övergångszonerna mellan skogs- och jordbruksmark i dikens bakkant. Dessa variationsrika övergångszoner är viktiga för den biologiska mångfalden och en del av kulturarvet och landskapsbilden. 

Träddelar och sly omhändertas och blir till massaved eller bränsle i värmeverk. Den döda ved som finns får vara kvar om den inte utgör fara för liv, hälsa och egendom. Totalt finns i Sverige ungefär 25 000 skogslevande arter. Cirka 6 500 är knutna till död ved. Ungefär 3 000 av dessa är insekter och 2 500 är svampar. Skogen hyser drygt 1 000 rödlistade arter som någon gång i sin livscykel är beroende av död ved eller vedlevande organismer. 

Skogsarbete innebär maskiner som fäller och kör bort virke och ris. Varningsskyltar kommer att placeras ut.  

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".